Τρίτη, Ιανουάριος 21, 2025

Συλλογές βιβλίωνΣτη Βιβλιοθήκη «Κοραής» φυλάσσονται πλούσιες Συλλογές βιβλίων σημαντικών χιακών προσωπικοτήτων, που με κόπους και δαπάνες και σε καιρούς κατά τους οποίους η απόκτηση βιβλίων ήταν εξαιρετικά δαπανηρή συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό τόμων.
Τα βιβλία καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς τομείς, ανάλογα με τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τα πνευματικά ενδιαφέροντα των δωρητών. Πολλά από αυτά είναι άριστες και σπάνιες εκδόσεις, από τους πρώτους αιώνες της τυπογραφίας και άλλα έχουν πολυτελείς καλαίσθητες βιβλιοδεσίες.

Οι σημαντικότερες συλλογές είναι των: Αδαμαντίου Κοραή (3000 τόμοι), Ιωάννη Ανδρεάδη (4300 τόμοι), Γεωργίου Μιχαληνού (2180 τόμοι), Αλέξανδρου Βοτσάνη (2065 τόμοι), Ιωάννη Βούρου (1114 τόμοι), Νικολάου Πετροκοκκίνου (930 τόμοι). Βιβλία δώρισαν επίσης οι: Ζωρζής και Ταρσή Δρομοκαΐτη, Αλέξανδρος Παχνός, Λεωνής Καλβοκορέσης, Γρηγόριος Φωτεινός, Ιωακείμ Φορόπουλος, Κωνσταντίνος Άμαντος και άλλοι. Ολόκληρες επίσης τις βιβλιοθήκες τους χάρισαν στη Χίο ο Φίλιππος Αργέντης (2000 τόμοι), ο Γεώργιος Θεοτοκάς (4000 τόμοι) και πρόσφατα ο Κώστας Κουκουρίδης. Οι δωρητές κληροδότησαν τη λαμπρή τους αυτή περιουσία στη Βιβλιοθήκη του νησιού τους ως δείγμα της αγάπης τους, για να παραμείνει ακριβό απόκτημα του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της Χίου και να αξιοποιηθεί από τις επόμενες γενιές.

Συλλογή βιβλίων Αδαμάντιου Κοραή
Συλλογή βιβλίων Αδαμάντιου ΚοραήΑποτελεί το καύχημα της Βιβλιοθήκης, όχι μόνο γιατί τα 3000 βιβλία ανήκουν στη λαμπρότερη πνευματική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας και στο δημιουργό της Βιβλιοθήκης, αλλά ακόμα η κτητορική επιγραφή του Αδ. Κοραή. γιατί είναι γεμάτα με αυτόγραφες σημειώσεις και είναι εκδόσεις άριστες, απόκτημα ακριβό και ζηλευτό. “Αφήνω την βιβλιοθήκην ολόκληρον εις το Γυμνάσιον Χίοv” έγραφε η διαθήκη του σοφού ανδρός. Επειδή όμως αυτός ο μοναδικός κληρονόμος, το Γυμνάσιο, δεν λειτουργούσε το 1833, όταν πέθανε ο Κοραής, λόγω της φοβερής τουρκικής καταστροφής, τα βιβλία και τα χειρόγραφα πέρασαν μεγάλες περιπέτειες μέχρι να φτάσουν στη Χίο μεταξύ των ετών 1850 -1854. Από τα βιβλία του Κοραή γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο “Δώρο του Ναπολέοντος” τη μεγαλειώδη αυτή έκδοση στα 1809-1822 με την περιγραφή της Αιγύπτου.

Συλλογή βιβλίων Ιωάννου ΑνδρεάδηΣυλλογή βιβλίων Ιωάννου Ανδρεάδη
Ο Ι. Ανδρεάδης, πλούσιος έμπορος και λόγιος της Τεργέστης, κληροδότησε το 1858 τα βιβλία του, 4331 τόμους, με τις εννέα πολυτελείς ομοιόμορφες και κομψές θήκες στη βιβλιοθήκη της Σχολής της Χίου. "Περιέχει δε η βιβλιοθήκη μου, αναφέρει η ιδιόγραφη διαθήκη του, όλους σχεδόν τους σωζομένους Έλληνας συγγραφείς και Ρωμαίους εν αρίσταις εκδόσεις και τους Γάλλους και τίνας Ιταλούς και Γερμανούς, βιβλία πάντα άξια λόγου", τα οποία έχουν όχι μόνο τεράστια συλλεκτική αλλά και χρηστική αξία.

Προσωπική βιβλιοθήκη του Φ. Π. Αργέντη
Προσωπική βιβλιοθήκη του Φ. Π. ΑργέντηΗ προσωπική χιακή συλλογή του Φ. Π. Αργέντη, που στεγάζεται στην αίθουσα του Διευθυντή, είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος αποτελούμενος από 2000 τόμους βιβλίων, χειρογράφων και άλλων εντύπων, με καλόγουστη βιβλιοδεσία ή μέσα σε ειδικές πολυτελείς θήκες. Ο Φ. Αργέντης με την ευχέρεια που του παρείχε η μεγάλη του μόρφωση, αφιερώνοντας απεριόριστο χρόνο και δαπανώντας τεράστια χρηματικά ποσά, περιήλθε τα αρχεία, τις βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία και τα παλαιοπωλεία της Ευρώπης για να συγκροτήσει την πολύτιμη συλλογή του. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι σχεδόν όλα όσα έχουν γραφεί γιατη Χίο ή έχουν γράψει Χιώτες επί τέσσερις και πλέον αιώνες (1500- 1950) βρίσκονται στις επιβλητικές προθήκες της, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που φανερώνουν μία πρωτοποριακή αντίληψη βιβλιοθηκονομίας και αποτελούν προσφορά ανέλπιστη σε κάθε ερευνητή του χιακού πολιτισμού.

Η βιβλιοθήκη του Γεωργίου Μ. Θεοτοκά (1905-1966)Η βιβλιοθήκη του Γεωργίου Μ. Θεοτοκά
Η συλλογή των βιβλίων του Χιώτη λογοτέχνη και πολιτικού Γ. Θεοτοκά δωρίθηκε το 1971, μαζί με το γραφείο και τα έπιπλα των βιβλίων του και στεγάζεται στην «Αίθουσα Βιβλιοθήκης Γ. Θεοτοκά». Αποτελείται από 4.000 τόμους, πολλοί με ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων τους, και είναι κυρίως λογοτεχνικά έργα. Εκτός από την εξαιρετική χρησιμότητά της, η παρουσία της σημαντικής αυτής Βιβλιοθήκης στη Χίο αποτελεί μεγάλη τιμή για το νησί.